Farebné hlúbiky kalerábu pestovali v záhradkách už naše staré mamy a pre svoju jemnú, mierne ostrú chuť sú stále veľmi obľúbené. Kaleráb sa pestuje po celý rok vonku i v skleníku. Kaleráb je spolu s ostatnými hlúbovými druhmi zeleniny už stáročia udomácnený v stredoeurópskom priestore. Vyhovuje mu tunajšie podnebie, predovšetkým na jar a na jeseň. Pre nás konzumentov je výhodné najmä to, že ho kúpime vždy čerstvý a nemusíme sa obávať, že má za sebou dlhú cestu z ďalekých krajín.

Kaleráb má vysoký obsah niektorých vitamínov skupiny B, napríklad vitamínu B6 (nepostrádateľný pri syntéze bielkovín), biotínu (na zdravé vlasy a pokožku), niacínu - B5 (na metabolizmus energie) a kyseliny pantoténovej (dôležitá pre vitalitu, bunkovú energiu a pigmentáciu vlasov a kože). V kalerábe sa nachádza vysoká koncentrácia vitamínu C, mladý hlúbik s hmotnosťou 120g pokryje dennú dávku. Na presun vitamínu C vyčkáva asi 70 biliónov telesných buniek, ktoré ho využívajú ako katalizátor látkovej premeny. Vitamín C zabezpečuje optimálnu hladinu hormónov a posilňuje imunitný systém.

Jemná korenistá aróma pochádza z horčicového oleja a dodáva kalerábu nezameniteľnú chuť. Horčicové oleje sú zlúčeniny s vysokým obsahom síry a dusíka a nájdeme ich aj v iných hlúbových druhoch zeleniny, v žeruche, horčici i v reďkovke. Kaleráb niekedy býva drevitý, takéto časti musíme odhodiť. Dbáme, aby nemal prihrubé stonky, preto radšej kupujeme menšie kaleráby. Kaleráb má vysoký obsah vody a v suchých obdobiach, ako v horúcom lete, stráca kvalitu. Najlepší je začiatkom leta, kým nenastanú horúčavy. Kaleráb sa dá dobre skladovať a v chladničke nám dlho vydrží.