Jahody vďaka jedinečnej chuti patria k najobľúbenejším druhom ovocia. S jahodami sa pripravujú vynikajúce zákusky a torty, varia sa z nich lahodné lekváre, ale najlepšie sú predsa len čerstvé. Jahoda patrí do čeľade ružovitých a pochádza z Európy. Okrem lesných jahôd je množstvo kultúrnych odrôd, ktoré sa pestujú v záhradách alebo veľkoprodukčne na väčších plochách.

V jahodách sa koncom dozrievania koncentrujú antokyanáty - červené rastlinné farbivá s vysokým obsahom karoténov, ktoré chránia bunky chúlostivého plodu pred škodlivinami a baktériami. Niektoré katechíny (triesloviny) majú protizálový a antibakteriálny účinok na jahody aj na ľudský organizmus. Katechíny viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri poruchách trávenia, napríklad pri plynatosti a hnačke. Jahody obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej (má priaznivý účinok na krvotvorbu a rast buniek), vitamínu C (posilňuje imunitný systém) a draslíka (pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak). Mangán je nesmierne dôležitý stopový prvok, ktorý výdatne podporuje metabolizmus, je potrebný pre zdravie kostí a tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy. Účinné látky v listoch a koreňoch jahôd sa využívajú vo farmaceutickom priemysle.

Pri nákupe jahôd musíme byť opatrní: obrovské žiarivočervené plody z dovozu sú často už pri rozmnožovaní a potom aj pri raste, doprave a skladovaní chemicky ošetrované pesticídmi, herbicídmi, insekticídmi, rastovými stimulátormi, hnojivami, živicami a voskami. Jedovaté látky nahromadené v takýchto jahodách u mnohých ľudí vyvolávajú alergické prejavy, napríklad pľuzgieriky na perách. Ani z mrazenými jahodami to nie je lepšie. Najbezpečnejšie je nazbierať si jahody priamo u pestovateľa, ktorý ich chemicky neošetruje. Zrelé jahody by sme nemali dlho skladovať. Pred spracovaním ich musíme dobre umyť.