Hrušky majú šťavnatú, lahodnú chuť, ktorá pripomína sladučký med. Mnohí konzumenti hrušiek ani nevedia, že obsahujú látky s liečivým a preventívnym účinkom na rozličné zdravotné ťažkosti. Hruška pochádza z Ázie, ktorá je pravlasťou mnohých druhov ovocia a zeleniny. Najlepšie sa jej darí v klimaticky vyrovnaných oblastiach strednej Európy, a preto sa rýchlo stala typickým obľúbeným stromom našich záhrad. Hrušky nemôžeme skladovať po celý rok, preto sa k nám čoraz častejšie dovážajú z krajín južnej Európy, predovšetkým zo Španielska, Portugalska, Talianska a z južného Francúzka. K najobľúbenejším odrodám hrušiek patria napríklad Williamsova čáslavka, Boscova fľaška, Madame Verté.

Liečivé účinky hrušiek spočívajú najmä vo vysokom obsahu vody. V žalúdku sa hrušky zdržia veľmi krátko, rozpustené živiny sa rýchlo dostávajú do čriev. Hruška prečisťuje črevá, odstraňuje zápchu a iné poruchy trávenia. Pre osoby so zvýšenou spotrebou tekutín je oveľa prospešnejšie konzumovať hrušky, než sa nalievať často nereálnymi množstvami minerálnej vody, ako odporúčajú niektorí lekári. Vďaka dokonale vyváženému zloženiu sú vitamíny, bielkoviny a minerálne látky v dužine i v šupke hrušiek optimálne fyziologicky využité pri látkovej premene. Platí to najmä pre chemické prvky, ktoré si vzájomne konkurujú, ako napríklad draslík a sodík, meď a zinok, vápnik a fosfor. Pre tieto vlastnosti je hruška jednou z najvhodnejších potravín pri chelátovej terapii, keď treba naviazať, zneutralizovať a vylúčiť z organizmu ťažké kovy a jedy ako olovo, ortuť, kadmium alebo konzervačné prísady.

Hrušky majú vysoký obsah kyseliny listovej (má priaznivé účinky na rast a krvotvorbu), draslíka (odvodňuje organizmus) a vitamínu C (posilňuje imunitný systém). Energetická hodnota hrušky s hmotnosťou 180g je 420 kilojoulov, takáto hruška obsahuje 25g sacharidov a 2,5g vlákniny (podporuje trávenie). Čo sa týka nákupu, nemali by sme nakupovať prezreté žlté plody s hnedými škvrnami. Veľmi rýchlo sa kazia a strácajú vitamíny. Drahocenné mastné kyseliny sústredené v šupke zakrátko oxidujú a tým podliehajú skaze. Okrem zimných druhov hrušky neznášajú skladovanie a rýchlo sa kazia, preto ich producenti často intenzívne ošetrujú pesticídmi, prípravkami proti plesniam a voskami na vylepšenie vzhľadu. Mali by sme preto kupovať hrušky z domácej produkcie a pred konzumáciou poriadne umyť teplou aj studenou vodou.