Bobuľky viniča hroznorodého vyžadujú veľa slnka. V lete a začiatkom jesene nasávajú výživové látky a vytvárajú vitamíny na posilnenie semien. Preto je hrozno vyhľadávanou potravou vtákov pred nadchádzajúcou zimou. Aj na ľudský organizmus má hrozno blahodárny účinok, a to nielen v podobe perlivého moku. Vinič pochádza z teplých južných krajín. Hrozno v obchodoch prišlo väčšinou zo Stredomoria. U nás sú hlavnými oblasťami pestovania viniča slnečné stráne Malých Karpát a niektoré oblasti južného a východného Slovenska. Regióny s drsnejším podnebím mu už nevyhovujú.

Hroznová šupka obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje pohyby čriev a odstraňuje zápchu, súčasne pôsobí odvodňujúco, detoxikačne a viaže tuky. Hrozno je ideálne ovocie na jesennú vitamínovú kúru. Podporuje tvorbu moču a urýchľuje jeho prietok obličkami, močovým mechúrom a močovými cestami, vyplavuje baktérie a zmierňuje zápalové procesy v obličkách a v močovom mechúry. Hrozno obsahuje všetky vitamíny skupiny B okrem vitamínu B12. Vitamíny skupiny B majú rozhodujúci vplyv na metabolizmus sacharidov, podporujú nervovú a mozgovú činnosť. Fruktóza (ovocný cukor) mierne dvíha hladinu cukru v krvi. Znížená hladina cukru v krvi je totiž hlavnou príčinou únavy, nervozity a porúch koncentrácie. Hrozno má vysoký obsah kyseliny listovej (podporuje krvotvorbu) a vitamínu C (posilňuje imunitný systém). Hrozno obsahuje aj veľa mangánu (spevňuje kosti, upravuje činnosť štítnej žľazy a vyživuje nervy) a horčíka (podporuje činnosť svalov a srdca). Obsahom draslíka vyvažuje stravu s vysokým príjmom soli a sodíka.

Pre všetkých, ktorí trpia nadváhou, je týždenná hroznová kúra ideálnym prostriedkom na zníženie telesnej hmotnosti. Znamená to, že celý týždeň konzumujeme denne iba 500 gramov hrozna a 4168 kilojoulov z inej potravy, aby nenastal výpadok niektorej z dôležitých látok v organizme. Pozitívnym vedľajším účinkom hroznovej diéty je, že sa naše čreva zbavia nestrávených a nestráviteľných škodlivých látok, prečistia sa a odkyslia. Po takejto kúre bez ťažkostí prekonáme studené zimné mesiace. Hrozno je vinikajúce na raňajky. K ovseným vločkám pridáme banán a hrozno, zmiešame s nízkotučným bielym jogurtom a máme dosť energie na poriadne výkony. Hrozno spracúvame podľa vlastnej chuti - pridávame ho do ovocných šalátov, k jedlu, lisujeme z neho šťavu, alebo ho jeme čerstvé bez úpravy. Dôležité je, aby sme ho pred konzumáciou dôkladne umyli horúcou a studenou vodou.