Fenikel vo veľkom pestovali už starí Gréci a Rimania a o liečivých účinkoch voňavých silíc v zelenej hľúze sa rozprávali legendy. Fenikel je mrkvovitá zelenina a hojne sa pestuje aj v našich zemepisných šírkach. Fenikel pochádza zo Stredomoria, vyhovuje mu teplé, ale nie príliš horúce podnebie. Najväčšími pestovateľmi fenikla sú Grécko, Turecko, Taliansko a južné Francúzko, rozšírený je aj v severoafrických krajinách.

Feniklová hľuza je vďaka vysokému podielu vlákniny ideálnym liečivom pre všetkých, ktorí trpia tráviacimi poruchami, ako napríklad nadúvaním, pocitom preplneného žalúdka, zápchou a podobne. Okrem toho vláknina viaže toxíny a tuky v črevách, má teda aj detoxikačné účinky, a znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Fenikel má vysoký obsah draslíka (zabezpečuje hospodárenie s vodou v organizme a funkčnosť buniek) a vitamínu C (podporuje imunitu organizmu a mentálnu sviežosť). Feniklová hľúza obsahuje optimálnu kombináciu dvanástich dôležitých stopových prvkov a štrnástich aminokyselín (bielkovinových stavebných látok). Z fenikla sa získava éterický feniklový olej (tradičný prostriedok pri črevných poruchách, kašli a zvýšenej tvorbe hlienu v oblasti nosohltana). Z plodov sa získava liečivý upokojujúci čaj na žalúdok a črevá (ideálny pre deti).

Fenikel z dovozu je v predaji od jesene do jari, patrí teda k najvhodnejším zimným druhom zeleniny. Pri nákupe fenikla by sme sa mali informovať, či nie je kontaminovaný chemickými prostriedkami. Pri akútnych ťažkostiach s trávením je účinný feniklový čaj, ktorý sa dá kúpiť v lekárni. Pre ľudí trpiacich nadváhou je fenikel výborným prostriedkom na redukciu hmotnosti. Viaže tuky už v črevách tak, že v kritických zónach brucha, bokov, zadku a stehien sa už neusadzuje toľko triglyceridov (tukových molekúl). Okrem toho fenikel likviduje aj "mokrý" tuk v bruchu, totiž zásoby vody v oblasti pupka, ktoré obézni ľudia omylom považujú za tukové vankúšiky.

Spracovanie: fenikel umyjeme, vňať odstránime, ale nezahadzujeme. Nadrobno posekanú ju môžeme pridať na dochutenie alebo dozdobenie šalátov alebo prívarkov. Stonky odrežeme. Fenikel konzumujeme surový v šalátoch, ale aj varený vo forme prívarku. Do surových šalátov ho krájame na tenučké kolieska, pri varení hľúzu prekrojíme na štvrťky alebo menšie kúsky. Varíme v troche slanej vody asi 15 minút. Fenikel má výraznú vlastnú chuť, hodí sa však ku všetkým druhom zeleniny i korenín, akými sú citrónová šťava, čierne korenie, koriander, olivový olej, muškátový orech, ocot, ale aj ku kyslému ovociu, ako je pomaranč či jablko.