Fazuľa je vďaka vysokému obsahu kyseliny nukleínovej účinným omladzovacím prostriedkom na bunky v našom organizme. Nukleínová kyselina je látka podobná bielkovinám a skladajú sa z nej jadrá buniek. Fazuľa veľmi rýchlo klíči i rastie a rovnaký účinok má konzumácia fazule na bunky nášho organizmu. Fazuľa je strukovina pochádzajúca pôvodne z Mexika, Strednej a Južnej Ameriky, kde je pre domorodé obyvateľstvo dodnes hlavnou zložkou potravy a dôležitým zdrojom bielkovín. Fazuľa sa rozšírila do celého sveta a bežne ju pestujú aj u nás. Vďaka dlhému putovaniu a ustavičnému prispôsobovaniu sa zmeneným klimatickým podmienkam vzniklo množstvo kultivarov fazule od malých lahôdkových strukov cez veľké dužnaté bôby až po dlhé zelené struky. U nás sa pestuje fazuľa kríčková alebo ovíjavá, obidve so zeleným alebo žltým strukom.

Liečivý význam fazule je podmienený vysokým obsahom nukleových kyselín a bielkovín - základných a nevyhnutných zložiek všetkých živých organizmov. Nukleové kyseliny sa v našich črevách štiepia na takzvané nukleotidy a tie sa krvou dostávajú do buniek. Vďaka nim sa bunky obnovujú, regenerujú a omladzujú. Bielkoviny sú životne dôležité v procese látkovej premeny. Pri nedostatku bielkovín všetkých asi 70 biliónov buniek v našom organizme primerane zredukuje svoju aktivitu, človek je unavený, podráždený, nepokojný, ma poruchy koncentrácie a neurotické prejavy.

Fazuľa obsahuje veľa železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má blahodárne účinky na črevá (vláknina upravuje trávenie, viaže jedovaté látky a tuky). Tmavá, hnedá alebo čierna fazuľa má blahodárny vplyv na problémy s obličkami a s močovým mechúrom, zelená fazuľka zasa lieči ochorenia pečene. Fazuľa okrem toho obsahuje veľké množstvo stopových prvkov - mangánu (na zdravý rast vlasov) a molybdénu (na správne fungujúcu látkovú premenu).

Pri nákupe čerstvej zelenej fazuľky vždy jednu prelomíme: ak nezapraská, už nie je čerstvá. Fazuľa je odolná zelenina, môžeme ju pomerne dobre skladovať a pri nákupe ju nemusíme skúmať tak dôkladne ako inú zeleninu. Aj dovozová fazuľa v konzervách je plná bielkovín a minerálnych látok.