Egreše patria u nás k obľúbenému drobnému ovociu. Pestujú sa všade tam, kde sa darí ríbezliam. Plody sú svetlo až tmavočervené alebo žlté a zelenožlté. Podľa odrody môžu byť jemné ochlpené alebo hladké. Bobuľky na ostnatých kríčkoch sú výborné na prípravu lekvárov, zavárané, môžeme ich jesť aj surové, najmä ak už celkom dozreli a majú peknú červenožltú alebo žltú dužinu. Egreše pochádzajú z kolísky mnohých druhov ovocia - z Prednej Ázie, z južnej Európy a z ďalších stredomorských krajín. Egrešová sezóna netrvá dlho, u nás priemerné od polovice do konca júla.

Čím dlhšie egreše zrejú, tým majú väčší obsah účinných látok. Egreše obsahujú veľa kremíka (spevňuje väzivové tkanivo, odvádza z organizmu ťažké kovy) a vlákniny (prečisťuje črevá). Dužina obsahuje veľa Provitamínu A (chráni sliznice a bunky), pyrodoxínu (vitamín B6 na podporu bielkovinového metabolizmu, činnosti nervov, srdca a rast vlasov), biotínu (na zdravý rast a hustotu vlasov), ale predovšetkým vitamínu C (na podporu imunitného systému, mozgovej a nervovej činnosti). Egreše nám poskytujú mangán a horčík (na podporu bunkovej vitality, svalovej a srdcovej činnosti), ako aj močopudný draslík a zinok (na spevnenie väzivových tkanív a podporu produkcie hormónov). Šupka je zasa plná dôležitých polonenasýtených mastných kyselín, ktoré zlepšujú využitie karoténov z dužiny.

Egreše asi nekúpime vo veľkopredajni. Celkom isto ich však nájdeme na trhu alebo priamo u pestovateľov v záhradkárskych oblastiach. Na výrobu lekváru sú vhodnejšie zelené, nie celkom zrelé egreše, lebo majú mäkšiu šupku a vyšší obsah pektínu. Pri nákupe je vhodné myslieť na kombinovanie egrešov s iným druhom ovocia (napríklad s takým, ktoré má pektínu málo). Zrelšie plody s vyšším obsahom účinných látok pred spracovaním narežeme alebo prepichneme.

Zvyšky kvetov a stonky odstránime, poškodené plody vyhodíme a prebrané egreše dôkladne opláchneme horúcou a studenou vodou. Na prípravu lekváru ich môžeme posekať, prelisovať, pomlieť na mäsovom mlynčeku alebo ich rozpučiť. Na prípravu ovocných šalátov a dezertov používame egreše aj so šupkou, väčšie, zrelé plody prekrojíme.