Je mnoho druhov zeleniny, ktoré majú jemnejšiu a lahodnejšiu chuť ako cvikla. Niektorí nad ňou ohŕňajú nos, lebo sa im vidí príliš obyčajná, vhodná akurát tak pre zajacov. Cvikla je však medzi všetkými plodmi, dozrievajúcimi na zemi či na stromoch, neprekonateľná svojimi omladzujúcimi účinkami na celý organizmus. Praví gurmáni na cviklu nedajú dopustiť. Cvikla je odolná a nenáročná, v našich zemepisných šírkach ju pestujú odnepamäti. Dá sa dobre uskladňovať v pivniciach a v predaji je od októbra do konca marca.

Rastúca a dozrievajúca cvikla intenzívne čerpá živiny z pôdy a jej špecialitou je kremík. Hoci podiel kremíka na látkovom zložení našej planéty je vysoký, náš organizmus je schopný prijať ho iba v špeciálnej podobe. Cvikla obsahuje jedinečnú kombináciu kremíka s inými zložkami výživy. Kým kremík z mäsa náš organizmus nevie využiť, kremík z cvikly spevňuje väzivové tkanivá a kožu, steny ciev a kostí a odvádza z mozgu kovy, napríklad hliník.

Ďalšou prednosťou cvikly je mimoriadne vysoký obsah kyseliny listovej (poznáme ju aj ako kyselina folová), približne jeden mikrogram na gram hmotnosti. O tento primát sa cvikla delí so špargľou. Vďaka tomuto vitamínu zo skupiny B vzniká v jadrách buniek kyselina nukleová, bez ktorej by nebolo možné delenie buniek ani rast tkaniva. Jedna porcia cvikly už po hodine aktivizuje regeneráciu väzivového tkaniva i produkciu žalúdočnej kyseliny na lepšie zužitkovanie bielkovín. Okrem toho sa kyselina listová podieľa na tvorbe červených krviniek, ktoré na seba viažu v pľúcach kyslík a transportujú ho do všetkých buniek organizmu. A čo je najdôležitejšie , nedostatok kyseliny listovej je jedným z najčastejších prejavov nedostatku vitamínov. Kyselina listová má nezastupiteľnú úlohu aj v našom metabolizme: aktivizuje metionín, aminokyselinu obsahujúcu síru, bohatý zdroj energie a sviežosti. Metionín transportuje síru do pokožky, vlasov i nechtov a dodáva im vláčnosť, pevnosť a pružnosť. Cvikla má vysoký obsah draslíka, ktorý odvodňuje a odkysľuje organizmus, i množstvo vlákniny upravujúcej trávenie, detoxikujúcej a odvádzajúcej tuky z organizmu. Cviklové červené farbivo betaín, podobné atramentu, ostáva v našom organizme takmer nevyužité a vylučuje sa veľmi rýchlo s močom.