Botanický názov čučoriedky je brusnica čučoriedková, patrí teda k brusnicovitým. Kríčky obsypané plnými tmavomodrými guľôčkami rastú v lesnom podraste. Keďže majú vysoký obsah antokyanátov (prírodné farbivá), farbia ústa i zuby a zanechávajú škvrny aj na šatách. Podobne ako mnoho iných druhov ovocia a zeleniny, aj brusnica čučoriedková pochádza pôvodne z Prednej Ázie, respektíve z južnej Európy. Čučoriedka je nenáročný nízky kríček, ktorému sa darí aj na chudobných pôdach, naopak, kultivované prostredie záhradiek neznáša. Trnky, šípky a čučoriedky sú typickí predstavitelia divo rastúcich krov. U nás rastú od nížin po 1300 - 1800 metrov nad morom.

Čučoriedky majú mimoriadne vysoký obsah karoténov, ktoré chránia imunitný systém a bunky pred baktériami a voľnými radikálmi. Vysoká koncentrácia vitamínu C pôsobí preventívne proti infekciám a prechladnutiu. Čučoriedky majú veľa tanínu (trieslovina), ktorý podporuje sekréciu slizníc, má protizápalové účinky a ničí baktérie. Čučoriedky zaženú aj hlad, 100g má asi 250 kilojoulov. Pomáhajú aj pri znižovaní hmotnosti.

Sezónou čučoriedok je leto. Najkvalitnejšie plody sa nevyskytujú v najhorúcejších oblastiach, ale v regiónoch s dlhou periódou slnečného svitu, napríklad v Škandinávii, kde sú dlhé dni. Veľmi kvalitné čučoriedky rastú aj u nás v stredných polohách, napríklad v Nízkych Tatrách. Praktické sú aj mrazené čučoriedky. Čerstvé plody majú na povrchu belavú vrstvičku, podobnú peľu. Čučoriedky nemôžeme dlho skladovať, preto ich musíme rýchlo spracovať (napr. zavariť, zamraziť) alebo skonzumovať. Najkvalitnejšie sú suché a pevné plody. Mäkké, šťavnaté a mokré čučoriedky sa rýchlo kazia.