Červená kapusta prijíma z pôdy také množstvá imunitnej substancie selénu ako žiadna iná úžitková rastlina. A to preto, aby chránila rastlinné bunky s vysokým obsahom vody pred útokmi voľných radikálov. Selén však zďaleka nie je jediná účinná látka, ktorú nám červená kapusta môže ponúknuť. U nás je tradičnou a hojne pestovanou zeleninou, no pestuje sa aj v krajinách na východ od nás. Dobre znáša skladovanie, najodolnejšie sú zimné odrody. Červenú kapustu kúpime po celý a jej cena nezvykne byť neprimerane veľká.

Selén z červenej kapusty má v našom organizme široké využitie. Znižuje obsah cukru v krvi, pomáha okysličovať svaly a najmä srdcový sval, pomáha produkovať protilátky proti choroboplodným zárodkom, detoxikuje organizmus od ťažkých kovov a preventívne pôsobí proti neplodnosti - mužské semenníky obsahujú veľa selénu. Enzím dejodináza, ktorý aktivizuje funkciu štítnej žľazy, závisí od selénu, má teda aj osviežujúce a oživujúce účinky. Selén chráni detskú žľazu (týmus), hlavný zdroj našej imunity a mladosti. Červená kapusta však obsahuje aj veľa niacínu (vitamín B5 na bunkovú energiu, náladu a celkový metabolizmus), kyseliny listovej (na krvotvorbu, hormóny a rast buniek), vitamínu C (na imunitný systém a mentálne zdravie) a zinku (na väzivové tkanivá, výkonnosť mozgu alibido).

Mnohé druhy zeleniny a medzi nimi aj červená kapusta majú blahodárne účinky na sliznice čriev. Vláknina kapusty naviaže vodu a s ňou aj jedy a tuky, urýchli masáž čriev, odstráni tráviace problémy a zápchu. Pri konzumácii surovej červenej kapusty sa poškodené časti črevných slizníc za päť dní až tri týždne zregenerujú na výkonnú "tráviacu fabriku". Ak máme zdravé a dobre fungujúce črevá, cítime sa aj celkovo dobre a zdravo.