Tento ker z čeľade ružovitých poskytuje plody v podobe tmavočervených až čiernych bobulí, ktoré nie sú na našich stoloch celkom bežným ovocím. Stonky i celé krîčky sú husto porastené tŕňmi. Nezrelé plody sú najskôr biele alebo ružovkasté, no dozrievaním sa v nich nahromadí veľké množstvo rastlinného farbiva s mimoriadne vysokým obsahom flavonoidov a iných liečivých látok. Domovom černíc je Ázia a Severná Amerika, no už pred stáročiami sa udomácnili aj v lesoch strednej Európy. U nás sa hojne rozšírené od nížin až do horského stupňa. Najvhodnejším obdobím na ich zber je august. Kultivovaného odrody sa pestujú v záhradkách. Vďaka narastajúcej obľube černíc na niektorých miestach zakladajú aj plantáže.

Liečivé účinky nemajú len dužnaté plody, ale aj ochlpené listy. Šťava a dužina zrelých černíc sú priam bombou na karotény, ktoré chránia pred voľnými radikálmi. Aj vďaka vysokému obsahu vitamínu C černice posilňujú imunitný systém. Bioflavonoidy sa koncentrujú v dužine: tu je ich obsah desaťnásobne vyšší ako v šťave. Ich úlohou je chrániť vitamín C a stresový hormón adrenalín pred oxidáciou enzýmami s obsahom medi. Bioflavonoidy zároveň meď viažu. Zvýšená koncentrácia medi v organizme vyvolávať nervozitu, nepokoj a psychické poruchy. Účinné látky v černiciach spevňujú väzivá a pôsobia proti prejavom starnutia, cievnym chorobám a hemoroidom.

Černice najlepšie nakupujeme priamo od zberačov alebo drobných pestovateľov z domácej produkcie. Takéto černice nie sú najlacnejšie, ale sú najkvalitnejšie a oveľa aromatickejšie ako černice z dovozu. Okrem toho černice z dovozu môžu obsahovať znehodnocujúce chemické škodliviny. Veľmi dobré sú aj mrazené černice, ktoré sú k dispozícii po celý rok.

Černice nikdy dlho neskladujme, lebo veľmi rýchlo plesnivejú. A ak neplesnivejú, môžeme si zasa byť istí, že sú chemicky ošetrené. Okrem toho ovocie z dovozu býva striekané voskami na vylepšenie vzhľadu. Černice sú mimoriadne vhodné na prípravu marmelády, džemov, želé, štiav, dezertov, ovocných šalátov a podobne. Upečieme s nimi vynikajúci koláč i zákusok. Pred spracovaním ich však musíme starostlivo umyť alebo opláchnuť.