Je krásna na pohľad, mäkučká a zamatová na dotyk - len do nej zahryznúť. Pod hebkou šupkou sa skrýva množstvo vitamínov a účinných biologických látok. Broskyňa pochádza z Číny, dnes je však najrozšírenejšia v Stredomorí. Broskyne sa pestujú aj v iných miernych a teplých oblastiach sveta - v južnej Afrike, na Novom Zélande alebo v USA. Na Slovensku sa broskyne pestujú od 16. storočia. Najvhodnejšie sú nížinné južné oblasti s nadmorskou výškou do 200 metrov. Odrody sa líšia farbou - od žltozelenej cez žltú až po ohnivočervenú a všetky sú zamatovo chlpaté okrem nektárinok.

Žlté, oranžové a červené sfarbenie naznačuje, že broskyňa má v šupke a v dužine vysoký obsah karoténov (rastlinných farbív). Karotény chránia plody pred hmyzom, baktériami, plesňami a inými prirodzenými nepriateľmi. Hmyz má sťažený prístup k dužine aj vďaka jemným chĺpkom. Xantofyl (žlté farbivo) chráni plody pred prisilným slnečným žiarením. Bez ochranných účinkov farbív by slnečné svetlo vytváralo voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky. Xantofyl, karotény a iné rastlinné farbivá aj v ľudskom organizme chránia pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia. Broskyne majú výrazné protistresové účinky, spevňujú bunky, dodávajú im silu a energiu. Vysoký obsah niacínu (vitamín PP) v kombinácii s horčíkom, selénom a zinkom zlepšujú náladu a odstraňuje pocit strachu a nervozity.

Broskyne nemajú vždy rovnakú kvalitu - typická aromaticky sladká chuť a šťava sa vytvára až v posledných dňoch dozrievania. Preto pri nákupe vždy dávame prednosť broskyniam z domácej produkcie, ktoré dozreli na strome a sú čerstvo natrhané. Broskyne z dovozu často zberajú nedozreté a proces dozrievania navodzujú chemicky. V takýchto plodoch je menej vitamínov, ale netreba ich celkom zavrhnúť, lebo koncentrácia dôležitých stopových prvkov, akými sú zinok a selén, ostáva zachovaná. Broskyne pestované pri frekventovaných cestách či dialniciach sú často kontaminované ťažkými kovmi, ovocie z dovozu je zasa ošetrené chemickými prostriedkami proti burine a škodcom, ako aj hnojivami a prostriedkami proti plesni. Broskyne vždy dôkladne umyjeme horúcou a opláchneme studenou vodou. Najlepšie je kupovať broskyne priamo od pestovateľov, ktorí nepoužívajú škodlivé chemikálie.