Charakteristika: avokádo je zdravé a chutné tropické kôstkové ovocie s vysokým obsahom kvalitných mastných kyselín a malo by byť súčasťou nášho bežného jedálneho lístka. Avokádo nám však poskytuje ešte viac – zvláštny druh cukru, ktorý chronicky unaveným dodáva vitalitu a tučným pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov.

Pôvod: vlasťou avokáda je Stredná Amerika. Dnes ho však pestujú na plantážach teplých a horúcich oblastí Brazílie, Izraela, Mexika, južných štátov USA, Afriky, Grécka i Španielska.

Účinné látky: avokádo má spomedzi všetkých druhov ovocia najvyšší obsah prírodných tukov – asi 10 až 15 percent. Tri štvrtiny tohto objemu pripadajú na polynenasýtené mastné kyseliny. Avokádo je teda ideálna potravina pre všetkých, ktorí musia alebo chcú vynechať zo stravy živočíšne tuky. Vďaka vysokej koncentrácii manoheptulózy, špeciálneho druhu sacharidu, má avokádo výrazné liečivé účinky. Jeho konzumáciou sa hladina cukru v krvi nezvyšuje, ale znižuje. Dochádza tak k lepšiemu zásobeniu nervových a mozgových buniek, ktoré potrebujú prívod energie výhradne z glukózy, a človek sa cíti svieži, vitálny a duševne výkonný.

Ľudia s nadváhou majú často zvýšenú hladinu inzulínu. Hormón inzulín blokuje spaľovanie tukových zásob. Účinné látky obsiahnuté v avokáde tomu zamedzujú znižovaním hladiny inzulínu a tukové „vankúšiky“ sa ľahšie rozpúšťajú. Okrem toho avokádo obsahuje vyvážené zloženie bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje aj množstvo lecitínu (pôsobí blahodarne na nervy) a medi (nevyhnutnej na tvorbu červených krviniek).

Bravó, avokádo!

Subtropický hruškovitý plod má hmotnosť asi 300 gramov a jeho zdravá maslovitá dužina žltozelenej farby je vynikajúcou alternatívou iných, ťažko stráviteľných mastných potravín. Avokádo obsahuje hodnotné bielkoviny, bezpečné tuky a optimálne sacharidy. Avokádo je ideálna zájedka – napríklad ako nátierka na chlieb. Avokádo dodáva organizmu množstvo vitamínu B6. Ľudia, ktorí konzumujú veľa mäsa, majú zvýšenú potrebu vitamínu B6. A naostatok si z avokádovej kôstky môžeme vypestovať peknú izbovú rastlinu.

Spracovanie: plod pozdĺžne rozkrojíme, vyberieme veľkú kôstku a vydlabeme dužinu. Hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, lebo cenné mastné kyseliny na svetle oxidujú v priebehu niekoľkých minút. Voľné radikály zničia citlivé mastné kyseliny, dužina sa sfarbí dohneda a plod stratí množstvo účinných látok. Avokádová dužina je mimoriadne chutná sama osebe. Stačí ak si ju ochutíme iba soľou a čiernym korením na zvýraznenie jeho vlastnej charakteristickej chuti. Ochutená dužina avokáda môže byť vhodnou prílohou k rybám alebo ku krabiemu mäsu. Avokádo urobí radosť aj pestovateľom kvetín ako nenáročná izbová rastlina. Kôstku vložíme do pohára s vodou a postavíme ho na parapet alebo do zimnej záhrady. Vodu vymieňame. Pri troche šťastia z veľkej kôstky po nejakom čase vykukne výhonok. Potom kôstku vložíme do kvetináča, zasypeme zeminou a umiestnime na svetlé stanovište. Avokádo nám onedlho vyrastie až po strop.