Charakteristika: z masívnej stonky vyrastajú plody s charakteristickým šupinatým povrchom, dosahujúce hmotnosť aj tri kilogramy. Žltá dužina s nezameniteľnou aromatickou chuťou vyvoláva atmosféru vzdialených exotických krajín.

Pôvod: ananás pôvodne rástol iba v Južnej Amerike – v Brazílii a v Paraguaji. Vďaka obrovskej obľube u mladých i starých sa jeho pestovanie rozšírilo aj do Mexika, Portorika, na Havajské ostrovy, Filipíny, do Thajska, Afriky i Austrálie – teda takmer všade, kde po celý rok svieti slnko a vlahu zabezpečujú subtropické dažde.

Účinné látky: ananás okrem biotínu, vitamínu B12 a vitamínu E poskytuje všetky ostatné vitamíny a 16 rôznych minerálov a stopových prvkov. Za to, že je jedným z najúčinnejších prírodných liečiv, však vďačí nezvyčajne vysokému obsahu bromelínu. Proteolytický enzým bromelín štiepi bielkoviny a pomáha nášmu zdraviu dvojakým spôsobom: 1. bromelín rozpúšťa pevný bielkovinový obal baktérii a likviduje parazity, 2. okrem toho štiepi bielkoviny v potrave na aminokyseliny.

Aminokyseliny bez ťažkostí prenikajú cez steny čriev do krvi. Pri svojom putovaní labyrintom ľudských ciev sa ešte obohacujú o množstvo stopových prvkov – železo, zinok alebo meď. Bromelín preniká aj cez pokožku: vatovým tampónom namočeným v ananásovej šťave sa môžeme pokúsiť zosvetliť alebo celkom odstrániť starecké pigmentové škvrny na rukách.

Bromelín – zázračný enzým

Bromelín je vlastne kombináciou troch proteolytických enzýmov: bromelínu, ananázy a extranázy. Ananás nám teda môže veľmi účinne pomôcť nutrične využiť bielkoviny v organizme. Okrem toho sa zázračné účinky bromelínu prejavujú aj v tom, že pôsobí proti zrážaniu krvi, a tým zlepšuje prekrvenie organizmu. Znižuje krvný tlak a pomáha odstraňovať usadeniny na vnútorných stenách ciev (príčina artériosklerózy). Enzým bromelín má aj protizápalové účinky. Znižuje svalové napätie a zablokovaním syntézy niektorých tkanivových hormónov (odborne sa nazývajú prostaglandíny typu 2) pôsobí proti lokálnym svalovým kŕčom, ako sú napríklad menštruačné kŕče.

Nákup: v obchode by sme mali siahnuť len po zrelých plodoch. Spoznáme ich podľa toho, že tvrdé odstávajúce šupinky sa dajú ľahko odtrhnúť. Zelený ananás je nezrelý, tmavé plody sú kvalitnejšie. Ananás je citlivé ovocie – nesmieme ho skladovať na priveľmi chladnom mieste. Uloženie do chladničky mu určite neprospeje. Ananás je exotický plod rozmaznávaný subtropickým slnkom, preto ani konzervovanie nakrájaných kúskov v osladenej vode nie je najšťastnejšie riešenie. Pri dlhom skladovaní v konzerve stratí 60 percent vitamínov a rozložia sa aj liečivé molekuly bromelínu.